Transitie process naar nieuw Delfstoffen Instituut Suriname

Met de opening van de strategische planning workshop op 10 maart heeft ๐Œ๐ข๐ง๐ข๐ฌ๐ญ๐ž๐ซ ๐ƒ๐š๐ฏ๐ข๐ ๐€๐›๐ข๐š๐ฆ๐จ๐Ÿ๐จ ๐ฏ๐š๐ง ๐๐š๐ญ๐ฎ๐ฎ๐ซ๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค๐ž ๐‡๐ฎ๐ฅ๐ฉ๐›๐ซ๐จ๐ง๐ง๐ž๐งย ๐จ๐Ÿ๐Ÿ๐ข๐œ๐ข๐ž๐ž๐ฅ ๐ก๐ž๐ญ ๐ฌ๐ญ๐š๐ซ๐ญ๐ฌ๐ž๐ข๐งย ๐ ๐ž๐ ๐ž๐ฏ๐ž๐ง voorde herstructurering van de delfstoffen sector in Suriname.

Het Delfstoffen Instituut Suriname zal de functies van Kadaster, Geologische Survey en van Inspectoraat krijgen om zo op efficiรซnte en transparante manier de mijnbouwsector te reguleren. Met de aanstelling van een team van specialistische adviseurs is de Project Implementatie Unit in staat om het ontwikkel traject van het nieuwe instituut invulling te geven.

 

In de komende weken wordt daartoe met diverse belanghebbenden samengewerkt aan het plan van aanpak. Naast de betrokken instituten, de Geologische Mijnbouwkundige Dienst (GMD), Bauxiet Instituut Suriname (BIS) en de Unit Ordening Kleinschalige Goudsector Suriname (OKGS), worden ook stakeholders uit de sector betrokken.ย  Zo zijn de afgelopen weken online al een aantal gesprekken gevoerd met diverse organisaties.

 

De komende twee weken, zullen PIU en het team van consultants via consultaties, en workshops op een participatieve wijze technische en capaciteitsvragen analyseren om daarmee tot een strategie voor het organisatie ontwikkel traject te komen. Een aantal van de centrale elementen in deze strategie zullen in elk geval de digitalisering van de geologische survey, en de capaciteitsversterking van de staf zijn. Maar ook samenwerkingsvormen, transparante werkprocessen en functiescheiding van de drie onderdelen van het DIS zullen aandacht krijgen.

 

De DIS strategie workshop, op woensdag 10 maart, zal dan ook een eerste mijlpaal zijn in de ontwikkeling van het nieuwe DIS. Minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) David Abiamofo, zal deze workshop openen. Daarmee benadrukt hij het belang en urgentie van de workshop, en van DIS als sterk instituut, noodzakelijk voor een duurzame mijnbouw en voor de economische ontwikkeling van Suriname.

 

 

Transitie process naar nieuw Delfstoffen Instituut Suriname